9 Şubat 2015 Pazartesi

FRANSIZ TOSTU VE FOCACCİA (FOKAÇYA YADA İTALYAN YASSI EKMEĞİ

Yemek yapmak keyifli ve çoğu zaman terapi görevi görse de insan her gün aynı enerjiyi bulamaz ya aklına yapacak bir şey gelmez yada içinden yapmak gelmez. Bu iki tarif de tam böyle günler için. 
Fransız tostu için önce geleneksel olarak tost hazırlığı yapıyoruz. Kaşarlı yada arzuya göre sucuklu da hazırlayacağınız tostlarınızın her iki yüzünü de çırpılmış yumurta ve süt karışımına bulayıp kızartıyoruz. Arzuya göre bu karışımda süt yerine krema da kullanılabilir.  Son derece basit olan bu tarifte dikkat etmeniz gereken tek şey yumurtalı karışıma bulama konusunda elinizi çabuk tutmanız. Zira sıvı karışıma bulanan tost ekmekleri süratle yumuşayacaktır.

Pizzanın atası olarak bilinen İkinci tarifimiz fokaçya ekmeği.

Halis zeytinyağında bir orta boy soğanı yumuşayana kadar soteliyoruz, içine küçük küçük doğranmış kurutulmuş domatesleri ilave ediyoruz ocaktan indirmeye yakın 2 yada 3 diş rendelenmiş sarımsağı da ilave edip bir kaç dk daha karıştırdıktan sonra ocaktan indiriyoruz. İçine taze maydanoz varsa taze yoksa kuru kekik, biberiye ve arzuya göre diğer baharatları da ilave edip bir süre soğuması için bekletiyoruz. İsterseniz zeytinde ilave edilebilir. Soğuduktan sonra fırından almış olduğunuz bir ekmek hamuruna karıştırıp şöyle bir yoğuruyoruz. Ekmeğimiz fırına girmeye hazır. 25-30 dk 200 C de pişirdikten sonra afiyet olsun.

Bu arada enteresan bir şekilde fotoğrafların yönü orjinal halinde düzgün olduğu halde bloga aktarırken yönü değişti ve tuhaf bir görüntü ortaya çıktı. Epey uğraştıysam da düzeltmeyi başaramadım. Artık kusuruma bakmayacaksınız.
Sevgiler  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder