23 Ocak 2014 Perşembe

MAKARNA AŞKINA


Bende bir tuhaflık olduğu kesin. Zira dönem dönem bazı işlere takık yaşıyorum.Mesela yemek yapmaya başladığımda kendimi durduramıyorum, 5 gün 10 gün sürekli yemek yapmak istiyorum.3 çeşit,5 çeşit,10 çeşit.Ya da ev ile ilgili bir şeyler yapıyorsam bir süre sadece aynı tarz işler yapmak istiyorum. Sıkıntı şu ki ev halkının maalesef her gün yemek yemesi gerekiyor.Yılbaşından bu yana yemek ile falan hiç ilgim yok. Her gün akşam ne yapacağım kabusuyla eve dönüyorum. Böyle zamanlarda buzluktaki hazır yemekler imdada yetişiyor, yada bizde herkesin itirazsız ve severek yediği makarna yapılıyor.
Milyon çeşidini yapabileceğiniz makarna gerçekten hayat kurtaran bir yemek. İtalya'da kişi başına yıllık makarna tüketiminin 26 kilo bizim ülkemizde ise 6 kg olduğunu biliyor muydunuz? Biz İtalyan bir aile kadar makarna tüketmesek de Türkiye ortalamalarının epey üstünde tükettiğimiz kesin.
Geçen kış bir ara taze makarna meselesine iyice kafayı takmış bir kaç kez de evde denemiştim.Çünkü benim bildiğim kadarıyla İzmir'de taze makarna alabileceğimiz bir yer yok.Ancak hem makarna hamurunun nispeten sert bir hamur olması hemde benim evimde makarnayı açacak bir alet yada makina bulunmayışı nedeniyle bu sevdam fazla uzun süreli olmadı.Makarna açmak ve kesmek için çok güzel ve çok fonksiyonlu makinalar var elbette, birde daha basit manuel aletler var daha ziyade erişte yapmak için kullanılan.Neyse tüm bunlar bir yana saat akşam yedide eve geldikten sonra taze makarna yoğurup kesmek pek de pratik olmayacağı düşüncesiyle bu sevdayı bir emeklilik hayali olarak erteledim.
Çocukken rahmetli babannem ev eriştesi yapar onları keser kuruturdu üstelik bunu o kadar çok yapardı ki dört çocuğuna dağıtır kalanı da bütün kış kendine yeterdi. Çocukken benim için çok keyifli bir etkinlik olan bu erişte kesme seromonisine şimdi dönüp bakıyorum da meğer ne zor bir işmiş.Tertemiz sofra örtülerinin üstüne kesilen erişteler serilir kuruyana kadar evin çok da fazla girilip çıkılmayan bir odasında bekletilir. İyice kuruyan erişteler bez torbalara paylaştırılır falan filan... Geçen sene dört kişilik makarnayı yoğurmak, açmak, kesmek falan uğraşınca eskiler ne kadar sabırlıymış demekten kendimi alamadım.

Bu kadar gevezelik yapmamın nedeni efendim; bu akşam yine makarnaya talim etmiş olmamız. Pesto soslu makarnamız afiyetle yendi. Ben pesto sosunun değişik bir versiyonunu taze fesleğen bulamadığım zamanlar taze ıspanak içine kuru reyhan ilavesiyle de yapıyorum. Böylesi de gayet lezzetli oluyor, ilgilenenlerin denemesi tavsiyesiyle.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder